Desenvolupament de la cultura de l’olivera a la Terra Alta 2013


Justificació

 

Desenvolupament d’iniciatives comercials que permetin aprofitar el potencial del sector de l’olivera de la Comarca de la Terra Alta. Aquest treball s’estructura en tres àmbits:

1.- Les oliveres monumentals, patrimoni de la comarca

Les oliveres monumentals (OM) aporten valor al territori, són un patrimoni únic. La legislació que protegeix aquestes oliveres és escassa, ha de ser la conscienciació dels agricultors que passa per l’aprofitament d’aquest recurs per a que tots aquests monuments perdurin. En tots els 12 municipis de la comarca s’han localitzat oliveres monumentals (OM). Cal estudiar el seu potencial agronòmic i comercial per veure’n el seu aprofitament.

2.- Selecció clonal de la varietat “Empeltre”

La situació actual del mercat d’olis verges de categoria “extra”, fa que la diferenciació del producte sigui fonamental. La comarca de la Terra Alta produeix unes 5.000 tm d’oli verge. La varietat ‘Empeltre’ constitueix la base d’aquests olis, de manera que es considera important conèixer bé el seu comportament agronòmic i poder seleccionar clons especialment adaptats a la zona, per a les possibles noves plantacions.

3. La marca terraltí

La marca comercial “Terraltí”, aplicada a l’oli verge extra, està encara per desenvolupar. Cal, doncs, definir el perfil més recomanable per aquest producte, per tal que sigui suficientment característic per al mercat d’olis d’alta gamma. Es tracta d’una iniciativa que permetria, segons com s’articuli, impulsar accions de promoció, centrades en una sola marca (abaratint costos) i que haurien de servir per facilitar la venda d’olis de les marques de les cooperatives i empreses que donin suport a la iniciativa.

Estudi final

 

Objectius específics

 

• Catalogació de les oliveres més interessants de la comarca per tal de posar-les en valor com a patrimoni de la comarca

• Establir una plantació demostrativa amb el clon seleccionat en comparació amb l’estàndard, per tal de confirmar els seus avantatges, en situació real de conreu

• Proposar un perfil determinat, amb uns marges d’acceptabilitat, per tal que es puguin  formar  cupatges  en qualsevol moment, a partir d’olis disponibles.

 
fShare
0
Altres notícies de la comarca